Veći dio kolonizacije kod nas je već prošao, pa pogledaj ovo:
Radim kod Austrijanca. Placu dizem kod Talijana. Sopingujem kod Slovenca. Telefon placam Nijemcu. Tocim gorivo kod Madjara.
Lijekove kupujem od Izraelca. Zakone mi propisuje Belgijanac. Sudi mi Nizozemac.
Sad ti meni reci da nismo kolonizirani, koliko vidim njima je u interesu da udemo u EU, kako bi sebi snizili troškove poslovanja.
Naravno da je ovo gore iznad malo banalizirano, ali isto tako zvuci i smijesno. Naravno da se po pitanju korupcije, sudstva i uređenja drzave, koje su trenutno velike kocnice na razvoj od gospodarstva do sveg ostalog, a nebi se bas toliko radilo na tome, da ne zelimo postici nesto.
Naša prije svega prirodna bogatstva i jesu to prirodne ljepote. Imamo jako puno šuma, ne zagađene izvorske vode, čisto more, neiskorištenu Slavoniju i još je puno drugih primjera koji mi ne padaju na pamet trenutno.
A jesi li se ikad bojao u RH napiti vode iz gradskog vodovoda? A znam kako vani ljudi paze na to, zato treba bolje štititi naše izvore.
Možda nisi cuo za Velebitsko pivo, proizvodi ga Ličanka (nebitno, ali u vlasništvu austrijanca

), toči se na Velebitu. Pivo je dobilo od Oxforda nagradu kao drugo najcisce pivo u Europi, a iza njih su ostali brojne jake firme iz te branše. Želiš li ti na tim izvorima još neke točionice vode, ili da budu ipak tebi dostupnije?
Zato nama ne treba nikakva teška industrija, koja se bazira na iskoištavanju prirode, treba se bazirati isključivo na uslužnim djelatnostima, jer je to sektor koji dansa zapošljava najviše ljudi, i gdje su izvrsne mogućnosti za normalan zivot.
Da Njemačka je uložila jako puno u te nove članice, pogledaj samo kod nas T-com, kod nas ostvaruju nenormalan dobitak koji im je omogućen zbog monopola. Makar na papiru stoji da ga nemaju, samo ne znam kome svi ostali moraju plaćati parnice i tko odreduje tu cijenu. A tko zna pod kojim su uvjetima usli isto tako u te nove članice, jer kod njih sindikalci jos nisu tako jaki. A koliko god se cinilo, sindikalci su i kod nas nedovoljno jaki, pa pogledaj samo kako manipuliraju njima, sto mislis koliko bi ovakva situacija, kakva je kod nas, trajala u nekoj europskoj drzavi a da ne bude nekih masovnih prosvjeda?
Još jednom ja ponavljam, nisam protiv EU, ali nisam ni za ulazak sto prije u istu, jer ima jos toliko gradiva kojeg treba prije savladati!
I da, iskoristiti sve moguce predpristupne fondove, cim prije i cim kvalitetnije..