forum.susjed.com
Ožujak 17, 2010, 04:38:21 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave

Scholarship
Novosti:

Forum   Pomoć Traži Tagovi Prijava Registracija  
Anketa
Pitanje: Trebamo li uci u EU?
DA - 6 (66.7%)
NE - 3 (33.3%)
svejedno - 0 (0%)
Ukupno Glasova: 9

Str: 1
  Ispis  
Autor Tema: Europska Unija  (Posjeta: 2068 )
Nick-os
Napredni član

Spol: Muški

george-9070@hotmail.com
Email
« : Listopad 11, 2008, 21:45:09 »

ajmo malo govorit o toj "zloglasnoj" europskoj uniji.
Kakve prednosti a kakve mane ima....koja je korist od nje i hoce li nam to omoguciti bolji zivot.
Evidentirano
slatka tajna
Kuća slavnih

« Odgovor #1 : Listopad 12, 2008, 10:07:06 »

ma onaj tko je dobro zivio prije nje i poslije ce a onaj tko nije nece ni s njom.mada ce biti dosta prednosti ,olaksica ,€ i td.

Evidentirano

hmm..........
Susjed
Administrator
Kuća slavnih

Vaš Internet Susjed

345357197 susjed@susjed.com
WWW Email
« Odgovor #2 : Listopad 12, 2008, 11:14:18 »

I još većih razlika između staleža..
Evidentirano

puric
Napredni član

AJL BI BAK !!!

« Odgovor #3 : Listopad 12, 2008, 12:44:37 »

ja sam za EU
Evidentirano

zdvd
Početnik
*

HVALJEN ISUS I MARIJA

Email
« Odgovor #4 : Studeni 15, 2008, 16:33:16 »

ljudi bižte od te misli EU znaći (katastrofa)
Evidentirano

venevidi
Mladi član
**

« Odgovor #5 : Siječanj 10, 2009, 21:34:19 »

Evo sta ja mislim o tome: EU je nastala (tj. u zadnje vrijeme se tako prosilira) da bi se ekonomski suprotstavila USA, Rusiji i Kini. Jedini nacin da bi Europljani bili konkurentni jeste da uklone sve birokratske barijere jer su ionako vec u nezgodnijem polozaju od USA ili Kine jer su rascjepkaniji od njih, nemaju puno nafte i sirovina, a trziste rada je jako skupo. Jedan radnik u Europi kosta tvrtku kao 2 u USA, 3-4 u Rusiji i 20tak u Kini. To je zapravo i razlog sto je Kina tako narasla u zadnje vrijeme: ako ustedis na placama radnika, mozes jeftinije prodavati. Ukoliko bi Europske zemlje jos morale placati medjusobne poreze na uvoz, vise se nista ne bi proizvodilo u Europi jer bi bilo preskupo. U danasnje vrijeme se bez ujedinjenog trzista ne moze. Zemlja koja to odbije ce na kraju osiromasiti (jer nece moci nista prodavati u EU jer je preskupa, sva roba ce se prodavati lokalno (sto nije dobro za konkurenciju i kvalitetu koja proizlazi iz konkurencije), a istovremeno ce biti preplavljena jeftinom robom iz EU (a pogotovo iz Kine) koju nece moci platiti jer nece imati love (zacarni krug). To je ona lokal-patriotska parola: kupujte hrvatsko! (iako osobno mislim da takva parola ima samo mali utjecaj: zasto bi ja placao skuplje za losiji proizvod? A ako je prozivod bolji, onda mu ne treba ovakva vatrena parola) Takodjer nece moci prodavati ni jeftine proizvode (kao sto je davno davno Crvena Zastava pokusala prodavati Jugo u USA) jer nece moci konkurirati Kini i Indiji. Ukratko - katastrofa.

S druge strane, sto EU moze donijeti novo pridosloj drzavi? Pogledajte zemlje koje su se pridruzile EU u drugom valu: npr. Portugal ili Irska. Kao prvo, clanstvo u EU ih je natjeralo da "ociste" racune: zaustave inflaciju, balansiraju budget, donesu moderne zakone o bankarstvu (koje se naravno sada moraju updatirati), financijama i trzistu. Ocistili su (jako mnogo, jer potpuno se nikada ne moze) korupciju, policiju i sudstvo i paze na to da se postuje parlamentarna demokracija (tj. podijela i neovisnost jedni od drugih parlamenta, vlade i sudstva). U Irskoj i Portugalu su izgradili auto ceste, financirali osnivanje modernih institucija i zastite konzumenata. Uz sve to, EU ne tjera da sve zemlje clanice postanu uniformne, tako je moguce zadrzati zakone za koje ta zemlja smatra da su vazni (npr. Zakon o abortusu u Irskoj...).
Velika Britanija koja je clanica EU, ali ne financijski (jos uvijek se koristi funta) je u ovoj zadnjoj krizi najvise dobila po nosu: funta je katastrofalno pala (prije godinu, dvije je bila 1funta = 1,45 EUR, sada je 1 funta 1,1 eur), samo zato jer VB nije dio velikog trzista.

Kada se malo razmisli, Europa je sada prvi put zaista objedinjena od 1941. Kada su zadnje drzave stupile u EU, zapravo su se ponistili dogovori s konferencije iz Jalte (Churchil, Stalin, Roosevelt, Jalta, Krim, 1945) i podjela Europe koja je bila cementirana hladnim ratom. Na srecu je i to proslo. Naravno, velika razlika je sto je EU clanstvo dobrovoljno i na dobrobit svih clanova, dok je Hitler naravno mislio samo na sebe i Njemacku (a sto mu je to uspjelo...).

zdvd: zanima me zasto mislite da je EU katastrofa? Mislim da bi clanstvo Hrvatske u EU najvise pogodovalo bas primorju (ako mogu zakljuciti iz vaseg pisanja da ste s mora). Jeftine avionske kompanije kao sto su Ryan air, Wizz air... su postale moguce tek s ujedinjenom Europom. Cak i za vrijeme ove financijske krize su te kompanije imale rast (jedne od rijetkih koje su rasle, ostale su vec sretne da ne bankrotiraju). Zamislite svakodnevne letove turista koji pune gradove (i hotele i restorane i kupuju sto vec turisti kupuju) preko zime i izvan sezone i cijele godine... Moguci rast prihoda od turizma 150% (ako se uzme da je sezona tri - cetiri mjeseca, a turisti dolaze cijele godine). To je upravo zasluga Europe, i to samo jedna od njih. Zastita konzumenata, snizavanje cijena financijskih transakcija (npr. prebacivanje novca preko banke iz jedne EU clanice u drugu koosta 0,01 EUR, dok poslati tu istu lovu izvan EU, ali u Europu kosta 30 EUR. Razbijanje monopolija Microsofta, snizavanje cijena mobilnih operatora (uskoro ce razgovor iz Italije u Irsku kostati isto toliko koliko i u Italiju, tako da ce npr. Irac moci kupiti talijanski telefon (tj. broj) ako ga to jeftinije izadje)... primjeri su legio.

Eto, toliko za sada, nadam se skoroj raspravi i volio bih da se euro skeptici jave i da mozemo diskutirati.
Evidentirano
venevidi
Mladi član
**

« Odgovor #6 : Siječanj 10, 2009, 21:48:41 »

Slatka tajna i susjed: mislim da ce se upravo popraviti standard ljudi: ako gledate EU i njene clanice, vecina stanovnika EU zemalja dolaze iz srednjeg staleza. Iako je tocno da siromasniji postaju sve siromasniji, a bogati sve bogatiji, EU se trudi da okrene taj smjer. Mislim da je opasno upravo ostati izvan EU jer drzava izvan EU nema snage i mehanizama oduprijeti se korupciji (koja vodi nepravdi) i nepravdi.
Npr. u Belgiji je prije par dana pala vlada jer je premijer (cak ne on osobno nego njegovi pomocnici) telefonom zvao sud i pokusao utjecati na sud da donese odredjenu odluku. Mozda grijesim, ali imam osjecaj da dan kada visoko postavljeni funkcionari u HR pokusavaju napraviti nesto nezakonito se zove utorak. Koga zanima, neka procita knjige od Politkovskaje. Ona pise o korupciji u modernoj putinovoj Rusiji. Iako bi se moglo raspravljati o njenim knjigama, primjeri koje ona navodi su grozni, ali na zalos zvuce poznato…
Evidentirano
Susjed
Administrator
Kuća slavnih

Vaš Internet Susjed

WWW Email
« Odgovor #7 : Siječanj 11, 2009, 20:22:09 »

Zanimljivo, ma naravno da ni ja nisam protiv EU, svakako ima prednosti koje donosi samo članstvo.
Ali jednako tako ne i ući u nju pod svaku cijenu, ali što to znači to nitko ne spominje. Prije svega mislim na prirodna bogatstva, mala smo zemlja i lako nas je pregaziti.

Sve to fino zvuči ali uzmi ti usporedbu prosječnog građanina Njemačke danas i prije 10ak godina, kojem je bilo bolje živjeti?
Pogledaj samo što je € napravio Italiji, čak su razmišljli i o vračanju lire. U početku se mislilo da euro neće uopće opstati već da će se sve raspasti ko balon. Ali ajd u zadnje vrijeme se vidi zašto je jedinstvena valuta bila dobar potez, nakon što su ušle nove članice.
Svakako treba pozitivna konkurentnost, ali taj pohlepni kapitalizam je i doveo do svjetske recesije.
Evidentirano

Lopata
Napredni član

Email
« Odgovor #8 : Siječanj 11, 2009, 20:25:49 »

Ja nisam bio i nikad necu biti za EU 
Evidentirano

Lopata jako,jako voli sexxx
venevidi
Mladi član
**

« Odgovor #9 : Siječanj 11, 2009, 22:54:42 »

A koja prirodna bogatstva Susjed? Hr nema nesto ruda, najvise sto ima su prirodne ljepote i turizam. I sigurno je bolje zaradjivati od turista nego od neke prljave tvornice koja sve zagadi za nove generacije. EU se trudi da cuva prirodna bogatstva - poznat je slucaj sa Poljskom gdje Poljaci pokusavaju sagraditi zeljeznicku prugu kroz prirodni rezervat, tj. jednu od zadnjih netaknutih suma u Europi i gdje je Europa sve napravila da sacuva sumu.
Mislim da je vazno da se izadje iz kolonijalnog nacina razmisljanja: oni nas male zele kolonizirati. Kolonizacija je prosla i nije bila uspjesna, tako da na zapadu nitko ne razmislja o tome. Oni razmisljaju o profitu. Ako mogu zaraditi na tebi, nece se dugo razmisljati. Medjutim, mora se znati da EU kapitalizam nije USA ili ruski ili kineski kapitalizam. Radnici su jako dobro zasticeni, kao i nezaposleni ili bolesnici. Sindikati su izuzetno jaki i s vremena na vrijeme paraliziraju zemlju, tek da podsjete na svoju snagu. Kapitalizam bez zastite radnika je katastrofa jer vodi izrabljivanju, ali sa dobrom zastitom je lijepo mjesto za zivot.
Po mom misljenju nitko ne zeli pregaziti HR ili bilo koju drugu zemlju, inace bi se zvali US of Europe. Svaka zemlja clanica zadrzava svoje osobitosti, jedino se financijski harmonizira i modernizira. Osim toga, ako bi bilo koja europska zemlja htjela kolonizirati HR, ona bi to lako i napravila.
U pravu si u vezi pohlepnog kapitalizma. Kapitalizam je kao i ljudi (i mozda bas zato dobro reflektira ljudsku narav) : ako nije reguliran i ako se tvrtke ne boje zakona, dolazi do "cut throat" kapitalizma, bas kao i medju ljudima (covjek je covjeku vuk).
Prosjecan Nijemac je moguce zivio bolje prije deset godina, ali su se stvari promijenile u medjuvremenu. Nema vise hladnog rata i vojnih narudzbi, cijena nafte je isla gore (iako je sada naravno jako niska), Nijemci su strasno mnogo love ulozili u nove zemlje clanice, bilo preko EU ili izravno i to je ta lova koja mu fali... Ali to ce se vremenom vratiti jer samo bogata npr. Poljska moze kupovati njemacke proizvode. Drugim rijecima, sto su zemlje clanice bogatije, to je bolje za Europu. Po ovoj logici, mislim da zaista nikome nije u cilju kolonizirati HR, nego od Hrvata napraviti potrosace.

Lopata. Hvala na cestitkama, i ja ih tebi zelim. Ali kazi nam zasto si protiv EU.
Evidentirano
Susjed
Administrator
Kuća slavnih

Vaš Internet Susjed

WWW Email
« Odgovor #10 : Siječanj 12, 2009, 10:50:31 »

Veći dio kolonizacije kod nas je već prošao, pa pogledaj ovo:
Radim kod Austrijanca. Placu dizem kod Talijana. Sopingujem kod Slovenca. Telefon placam Nijemcu. Tocim gorivo kod Madjara.
Lijekove kupujem od Izraelca. Zakone mi propisuje Belgijanac. Sudi mi Nizozemac.
Sad ti meni reci da nismo kolonizirani, koliko vidim njima je u interesu da udemo u EU, kako bi sebi snizili troškove poslovanja.
Naravno da je ovo gore iznad malo banalizirano, ali isto tako zvuci i smijesno. Naravno da se po pitanju korupcije, sudstva i uređenja drzave, koje su trenutno velike kocnice na razvoj od gospodarstva do sveg ostalog, a nebi se bas toliko radilo na tome, da ne zelimo postici nesto.

Naša prije svega prirodna bogatstva i jesu to prirodne ljepote. Imamo jako puno šuma, ne zagađene izvorske vode, čisto more, neiskorištenu Slavoniju i još je puno drugih primjera koji mi ne padaju na pamet trenutno.
A jesi li se ikad bojao u RH napiti vode iz gradskog vodovoda? A znam kako vani ljudi paze na to, zato treba bolje štititi naše izvore.
Možda nisi cuo za Velebitsko pivo, proizvodi ga Ličanka (nebitno, ali u vlasništvu austrijanca Smiley ), toči se na Velebitu. Pivo je dobilo od Oxforda nagradu kao drugo najcisce pivo u Europi, a iza njih su ostali brojne jake firme iz te branše. Želiš li ti na tim izvorima još neke točionice vode, ili da budu ipak tebi dostupnije?
Zato nama ne treba nikakva teška industrija, koja se bazira na iskoištavanju prirode, treba se bazirati isključivo na uslužnim djelatnostima, jer je to sektor koji dansa zapošljava najviše ljudi, i gdje su izvrsne mogućnosti za normalan zivot.

Da Njemačka je uložila jako puno u te nove članice, pogledaj samo kod nas T-com, kod nas ostvaruju nenormalan dobitak koji im je omogućen zbog monopola. Makar na papiru stoji da ga nemaju, samo ne znam kome svi ostali moraju plaćati parnice i tko odreduje tu cijenu. A tko zna pod kojim su uvjetima usli isto tako u te nove članice, jer kod njih sindikalci jos nisu tako jaki. A koliko god se cinilo, sindikalci su i kod nas nedovoljno jaki, pa pogledaj samo kako manipuliraju njima, sto mislis koliko bi ovakva situacija, kakva je kod nas, trajala u nekoj europskoj drzavi a da ne bude nekih masovnih prosvjeda?

Još jednom ja ponavljam, nisam protiv EU, ali nisam ni za ulazak sto prije u istu, jer ima jos toliko gradiva kojeg treba prije savladati!
I da, iskoristiti sve moguce predpristupne fondove, cim prije i cim kvalitetnije.. Smiley
Evidentirano

Haribo
Početnik
*

« Odgovor #11 : Lipanj 29, 2009, 01:29:55 »

ma kakva EU zlo zivo svi se zale bio sam u italiji i zale za svojom lirom kao i njemci za svojom markom tako ako udemo u uniju bit cemo goli i bosi a nama je izgleda jedino stalo da se dobro nekome uvucemo u guzu da nam samo nogice vire a kako ce ovome narodu biti kasnije koga briga znaci ja sam za NE imamo najljepsu zemlju na svijetu a neznamo ju iskoristiti bili bi bogatiji i od svicaraca ....bas mi je zao zbog toga....neka se evropa nama malo uvlaci ....pogledajte kako nas samo slovenci je.. ....sta ce biti kad udemo u uniju ....mislim da cemo biti je.... uzduz i popreko nikako dobro nece bit a mi svi gledamo neke privilegije i povlastice treba gledat zbog cega moramo u uniju i dali nam to odgovara....mislim da nemoramo i ovako nam je dobro a ako unije zeli doc knama pa neka nas pozovu....
Evidentirano
Susjed
Administrator
Kuća slavnih

Vaš Internet Susjed

WWW Email
« Odgovor #12 : Lipanj 30, 2009, 08:18:04 »

ja ne mislim da je nama baš bajno, da nema korupcije toliko na svim razinama mi bi vec bili davno u europi. A to sto nas jebe slovenija, to mozda unija radi samo preko njih, kako se ne bi "ljutili" na sve njih, i kako nebi pala podrška javnosti..
Nego ovako je najlakše posvađati susjede, a koja zemlja bio se odrekla svog teritorija, kao što sad to traže slovnci..

Sve da im i damo taj dio uz piranski zljev pojavio bi se opet neki joško, pa janez uz muru i ko sve zna što ne.
S Turskom nemaju tih problema, ali se opet odugovlaći s pregovorima, samo se traže razlozi.

Nama bi bilo puno bolje da se korupcija smanji i da se tu provedu reforme, bez obzira išli u EU ili ne, jer to nam je jednostavno potrebno. Ali kad se s vrha policije miču sposobni ljudi kao u zadnje vrijeme, prostitucija u Osijeku s političarima, sve samo pod tepih i ajmo dalje.
Sad smo u NATOu i boli nas briga, niko nas nebu više diral. Smiley
Evidentirano

Tags: Europska unija  anketa 
 Str: 1
  Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Seo4Smf v0.2 © Webmaster's Talks
Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!